Amarone della Valpolicella Classico DOCG, Allegrini 75cl
106,70 €
–
Marjasort | |
---|---|
Riik | |
Aasta | |
Tootja | |
Alkoholisisaldus | |
Regioon |
Kirjeldus
Amarone on võimas ja elegantne punavein, mida valmistatakse ligi tuhande-aasta vanuse veinivalmistamismeetodi APPASSIMENTO järgi: pärast marjade korjamist jäetakse need looduslikult 3 – 4 kuuks kuivama. Veinil on äärmiselt oluline roll kogu Itaalia veinitööstuses, olles kogu Valpolicella veiniregiooni kõrgelt hinnatud ja unikaalne sümbol. Aastate jooksul on Allegrini selle ikoonveini tootmist tunduvalt edasi arendanud ja parandanud. Eesmärgiks on säilitada kohalike marjasortide karakteristikat ja näidata võimalikult hästi selle unikaalse veini olemust. Allegrini on tõestanud ennast kui piirkonna üks paremaid selle stiili esindajaid.
Allegrini Amarone Classico on valmistatud 45% Corvina Veronese, 45% Corvinone, 5% Rondinella ja 5% Oseleta viinamarjadest, mis on 120 päeva looduslikult õhu käes kuivatatud. Selle aja jooksul kaotavad viinamarjad 40-45% oma algsest kaalust. Viinamarjaaiad paiknevad Valpolicella Classico regiooni mäenõlvadel, kasvupinnas on väga mitmekesine, kuid peamiselt kriidine, lubjane ja kivine, aedade keskmine vanus on 29 aastat. Viinamarjad korjatakse käsitsi septembri 2. nädalal ning seejärel jäetakse need kuivama. Veinivalmistamine algab järgmise aasta jaanuari alguses, kõigepealt eemaldatakse kobaratelt varred ja marjad purustatakse. Veinivirde kääritamine toimub 21 kraadi juures 20 päeva. Märtsis suunatakse vein eri suurusega Prantsuse Vosges ja Cher tammevaatidesse, kus vein laagerdub 18 kuud, seejärel segatakse erinevad vaadid ja lastakse lõplikul segul veel 7 kuud seista, et erinevad veinid saaksid omavahel seguneda. Pärast pudelisse villimist vananeb vein veel 14 kuud veinimaja veinikeldrites.
Amarone Classico on jõulise struktuuriga, kompleksne, elegantse ja siidise tekstuuriga, intensiivse rubiinpunase värvusega. Aroom on soe ja vürtsikas, tunda magusaid puuviljuvilju ja rosinaid. Maitse on täidlane, jõuline, lihav ja tihe, väga elegantne ja kontsentreeritud, pehme tekstuuriga, küllaltki kõrge alkoholisisaldusega. Traditsiooniliselt juuakse veini ulukilihast roogade juurde, grillitud või küpsetatud punase lihaga, tugevate hautistega ja küpsete juustudega. Amarone isikupärane stiil sobib suurepäraselt eksootiliste magus hapude roogadega nagu näiteks Aasia ja Kesk-Ida rahvusliku köögiga. Serveerida 16 kraadi juures ja pudel avada 1 tund enne serveerimist. Väga hea küpsemispotentsiaaliga, võib hoida 20 või enam aastat.
Gambero Rosso 3 Bicchieri
James Suckling 94 p
Wine Spectator 93 p
“Very rich black fruit on the nose with a ground-base of blackcurrants, tainted with notes of prunes and dates. Smoky-spice notes add complexity. Full-bodied with intense, exotic black-fruit flavors, just as on the nose. Firm tannins and good acidity complete the picture. Good intensity and drive here. Drinkable even now, but best from 2023, when the tannins will be softer.” James Suckling 94 points
“The Allegrini 2017 Amarone della Valpolicella Classico shows dark fruit and spice that all point to the hot and dry conditions of this vintage. The wine is balanced with a good amount of dark fruit intensity but no overtly jammy or baked fruit. That dense fruit wraps thickly over the palate, supported by backend aromas of charred spice and campfire embers. This is a blend of 45% Corvina Veronese, 45% Corvinone, 5% Rondinella and 5% Oseleta with 120 days of appassimento.” Robert Parker’s Wine Advocate 94 points