En Primeur ehk nn. „veini tulevikutehing“ on meetod osta veine ajal, mil nad alles küpsevad vaatides, pakkudes sellega võimalust investeerida mingisse kindlasse veini enne kui see on pudelisse villitud. Makse teostatakse üldjuhul 18-22 kuud enne aastakäigu ametlikku väljalaset. Näiteks 2014 aastakäigu primeur-veinid saabuvad Eestisse 2016 lõpp – 2017 alguses.
See idee sobib eelkõige nende veinide puhul, millede reiting on aasta aastalt olnud kõrge ja nende väärtus vananedes aina kasvab. En Primeur ostmise eelis seisneb selles, et te ostate arvestatavalt odavamalt hinnast, mis tal on hetkel kui ta on villitud ja müümiseks valmis.
Selline müügi vorm eksisteerib Bordeaux’s juba sajandeid, aeg ajalt kasutatakse seda ka teistes piirkondades nagu Burgundias, Rhone orus, Piemontes, Toscanas, Ribera del Dueros, Riojas ja Douros (Port).
Kuidas toimub selliste veinide ostmine?
En Primeur müük Bordeaux’s algab umbes 6 kuud peale saagi koristust kui veinid alles küpsevad tammevaatides. Ostu ühikuks on alati kast, sõltuvalt tootjast kas 6 või 12 pudeliga.
Aprilli alguses toimub professionaalidele ja veiniajakirjanikele primeur-veinide (vaadinäidiste) degustatsioon. Seejärel kujundavad tootjad ja kohalikud maaklerid veinidele hinnad ning aprilli teine pool hakkavad Bordeaux negociant-firmad saatma oma klientidele ostupakkumisi.
Sellise süsteemi eelis veini ostjale seisneb selles, et hoolimata ettemaksu kohustusest, maksab ostja tõenäoliselt madalamat hinda ja on kindel, et ta saab veini, mida ihaldab. Teatud veine on järelturult väga keeruline kui mitte võimatu osta ja seda mitte ainult kõrgema hinna, vaid ka väga limiteeritud toodangu tõttu. Näiteks kast 1989. aasta Chateau Haut-Brioni müüdi 1990. aastal en-primeuri käigus £480 eest, kuid praegu on selle kasti turuhind £13 900.
Kui Teil on huvi en primeur’i vastu, siis soovitame võimalikult varakult meiega ühendust võtta, et saaksime täpsema huvi (piirkond, konkreetne veinimõis jne.), eelarve ja tegevusplaani koos läbi arutada. Hetkel, mil Bordeaux negociant-firmad hakkavad saatma ostupakkumisi, tuleb reageerida üpris koheselt, sest hea aastakäigu puhul müüakse veinid ära mõne tunniga. Omame rohkem kui 15 aastast en primeur’i kogemust ja külastame tihti ka primeur-veinide (vaadinäidiste) degustatsiooni Bordeaux’s.