Nodi, Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Brut Millesimato 2020, Nino Franco 75cl

36,30 

Marjasort

Riik

Aasta

Tootja

Alkoholisisaldus

Regioon

SKU: 1715 Category:

Description

Nodi on Nino Franco uus single-vineyard Prosecco, viinamarjad on kasvanud väikeses Col del Vent viinamarjaaias Valdobbiadene’s. Vein on valmistatud 100% Glera viinamarjadest ja kasutatakse vaid ühe konkreetse aastakäigu saaki ehk millesimato (vintage).

Veini valmistamisel viinamarjad eemaldatakse vartest, marjad pressitakse ja mahl jahutatakse. Mõne aja pärast algab veinivirde käärimine, see toimub roostevaba terasest mahutites kontrollitud temperatuuril. Teine fermentatsioon toimub “charmat” meetodil roostevaba terasest mahutites rõhu all, protsess kestab vähemalt 6 nädalat ja selle aja jooksul tekib ka veini mull, seejärel vein villitakse pudelisse, dosage on antud juhul 6 grammi liitri kohta, pärast pudelisse villimist hoitakse veini vähemalt 30 päeva veinikeldris enne müüki.

Värvuselt on vein sügav õlekõrre-kollane, sädelev ja puhas, peene õrna mulliga. Aroom on väga omapärane ja komplekssne, tunda lillelõhnu nagu roos ja visteeriaõis, samuti puuvilju nagu pirn ja kollane õun, lisaks küps tikker. Maitse on intensiivne ja rikkalik, tekstuurilt pehme, suurepärane värskus, eristuvad laim ja luuviljalised nagu roheline ploom ja virsik, väga peen ja püsiv mull, kogu keerukat komplekti toetab omakorda hea happesus, lõppmaitses delikaatne soolakas ja vürtsikas nüanss. Suurepärane aperitiivina, hästi sobib polentaga, sopressa’ga ja Prosciutto singiga valmistatud suupistetega, põhiroogadest serveerida koos küpsetatud kalaga, aurutatud juurviljadega, risottoga ja värskete juustudega. Parim serveerimistemperatuur 6 – 8 kraadi.

“When Nino Franco discovered the Col del Vent vineyard in 2014, he said it was like taking a step back in time. He found the tiny plot above Valdobbiadene hosted, in excellent health, 100-year-old vines of biotypes of Glera that have long since been replaced in the region by modern clonal selections. The following year, with the help of master pruner Marco Simonit (consultant among others to Yquem, Latour and Roederer), he produced the first wine from the vineyard. He named it Nodi, or ‘knots’, referring to the gnarled trunks of the ancient vines. The 2019 has aromas of herbs, spring flowers and white fruit, a distinct mineral nuance and a crisply incisive palate of extraordinary length and crystalline purity. A wine of great finesse.” Decanter 96 points (2019 vintage)

“Aromas of fragrant spring flowers and orchard fruits lead the nose. On the compelling palate, rather fresh acidity and an elegant perlage accompany ripe pear, peach and a hint of lemon drop candy.” Wine Enthusiast 93 points (2019 vintage)

“Brilliantly luminescent lemon yellow. Initially slightly restrained on the nose, then develops with some ripe pineapple, mango and apricot, plus some acacia honey. Fills the palate, taut, but remains elegant, has polish, compact fruit core, concentrated all the way to the long finish.” Falstaff 93 points (2019 vintage)

“Brilliant silver grey colour. On the elegant nose there is peach, apricot, a hint of rosehip and a lightly honied note. The palate has a delicate texture, with yellow fruit, broad structure and a long, compact finish.” Falstaff 94 points (2018 vintage)