Robustus, Douro DOC, Niepoort 75cl
80,00 €
–
Marjasort | Tinta Amarela, Tinto Cao, Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Roriz |
---|---|
Riik | |
Aasta | |
Tootja | |
Alkoholisisaldus | |
Regioon |
Kirjeldus
Dirk Niepoort tegi Robustus’t esimest korda 1990. aastal, seda ei müüdud kunagi. Robustuse algne idee oli teha vein, mida laagerdatakse vanades tammevaatides, et pehmenda veini tanniine. Dirk’il kulus mitmeid aastaid, et Robustuse stiili ja valmistamise meetodeid lihvida kuni ta jäi tulemusega rahule, täna on Robustus veinimaja üks hinnatumaid veine.
Robustus valmistatakse põhiliselt Touriga Franca, Tinta Amarela, Tinta Roriz, Touriga Nacional ja Tinto Cão viinamarjadest, lisaks ka vähem tuntud kohalikke Douro marjasorte. Veiniaiad on kohati üle 100 aasta vanused (keskmine vanus 60 aastat) ning asuvad 350-550 meetri kõrgusel merepinnast. Viinamarjad koristatakse käsitsi septembris. Käärimine toimub terasmahutites ning 50% ulatuses kasutatakse täiskobaraid. Veinivirre on kestadega kontaktis 45 päeva, vein laagerdub 2000 liitri suurustes vanades tammevaatides 4 aastat, täielik malolaktiline käärimine toimub samuti tammevaatides.
Tammelaagerdus ei ole võtnud Robustuselt nooruslikkust ja värskust, pigem on see andnud elegantsust ja komplekssust. Aroom on intensiivne, tunda on kohvi, sigarikarpi, tumedaid ja punaseid puuvilju, vürtse ja balsamico’t. Maitses on tunda pinnaselisust, värskendavat hapet ning hästi balansseeritud tanniine, järelmaitse on äärmiselt pikk. Väga pika vanenemispotentsiaaliga vein, umbes 15-20 aastat. Serveerida 18 kraadi juures ning kindlasti dekanteerida. Toitudest sobib metsloomalihaga, pardiga, seentega ning trühvlitega. Aastane kogutoodang on ca 4000 pudelit.
“The 2013 Robustus is a field blend with unusual vinification (as always for this brand). It was aged for 45 months in old, 2,000-liter wooden vats and comes in at just 12.7% alcohol. This may be Niepoort’s blockbuster this issue, but in Niepoort’s style, that mostly means freshness, acidity and tannins, not big, sweet fruit and jammy ripeness. Intense and focused, this very precise Robustus is a powerhouse with a crisp, steely edge and intensity of everything. This is a Robustus that seems to be on its way to spectacular. When this is released (October 2017), it is going to need some patience. It should hold several decades thereafter. There will be no rush. This was not bottled when seen, but it was a tank sample, out of barrel and the final blend.” Wine Advocate 94-96 points