Monteriolo Chardonnay, Piemonte DOC, Coppo

55,00 

Marjasort

Riik

Aasta

Tootja

Alkoholisisaldus

Regioon

Tootekood: 1384 Kategooria:

Kirjeldus

Chardonnay viinamarjasort ei ole Piemonte veinipiirkonnas kuigi uus avastus, seda marjasorti on siinsetes veiniaedades kasvatatud juba 1800ndate esimesest poolest ja seda tänud Filippo Asinari’le, kes oli San Marzano ja Costigliole krahv ja oluline kohalik poliitiline-sõjaline tegelane. Pärast tema naasmist Prantsusmaalt, kus ta tegi koostööd Napoleon’iga, tõi ta endaga kaasa Chardonnay viinapuuistikud kuulsatest Burgundia Montrachet veiniaedadest ja istutas need Costigliole põldudele. Chardonnay kasvab Piemontes väga hästi tänase päevani, kohalik pinnas ja mikrokliima sobivad marjasordile väga hästi ja puud annavad väga kvaliteetset saaki.

Monteriolo on Coppo perekonna parim stiilinäide Chardonnay viinamarjasordist, mis on valmistatud kuulsate Burgundia valgete veinide eeskujul. Monteriolo esimene aastakäik oli 1984. Veiniaiad asuvad kolmes asukohas: Canelli, Agliano ja Castelnuovo Calcea. Veiniaiad asuvad põhiliselt lõuna – ja kagupoolsetel nõlvakutel, kõrgusel 200 meetrit merepinnast, pinnases on kaltsiumirikas savine lubjakivi koos iidse meremudaga.

Viinamarjad koristatakse augusti lõpust kuni septembri alguseni, eri aiad korjatakse eri aegadel sõltuvalt küpsusest, marjad korjatakse käsitsi 20 kg mahutavatesse kastidesse, veiniaias valitakse vaid kõige kvaliteetsemad ja küpsemad marjad, teine sorteerimine toimub veinimajas sorteerimisliinil. Viinamarjad pressitakse väga aeglaselt ja ettevaatlikult, veinivirde leotus kestab 14 päeva, alkoholkäärimine Prantsuse tammevaatides, vaid osa veinist läbib malolaktilise käärimise, et säilitada veini värskust ja mineraalsust. Vein laagerdub väikestes 225 liitri suurustes Prantsuse tammevaatides kokku 9 kuud, 50% vaatidest on uus tamm, 50% on kord varem kasutatud, tehakse ka regulaarselt batonnage’i. Pärast pudelisse villimist küpseb vein minimaalselt 12 kuud enne müüki.

Monteriolo on suurepärane Chardonnay, milles tulevad esile tammelaagerduse nüansid ja rikkalik kreemisus koos suursuguse elegantsiga. Veinil on õlekõrre-kollane rohekate varjunditega värvus. Aroom on intensiivne ja komplekssne, avar ja otsekohene, eristuvad aasalilled, mango, tsitrusviljad, röstitud sarapuupähkel, tobacco. Maitse on jõuline ja värskendav, rikkalik täidlus, suurepärane balanss puuviljasuse ja tammelaagerduse nüansside vahel, üllatavalt värske kivine mineraalsus, lõppmaitses delikaatne soolasus.

Toitudest sobib hästi koos keedetud merivähiga, austritega, küpsetatud linnulihaga, kanalihaga sinepikastmes, vanemate kitsepiimast või lehmapiimast juustudega, klassika koos Bitto juustuga. Serveerida 12 – 14 kraadi juures Riedel Veritas Oaked Chardonnay klaasist, soovitav on veini dekanteerida 1-2 tundi enne serveerimist. Veini parim joomisaken on 2020 – 2035.

Wine Spectator 91 p
Veronelli 90 p
Gambero Rosso 2/3 Bicchieri
Bibenda 4/5 Grappoli
AIS Associazione Italiana Sommelier 4/5 Viti