L’Alba al Turo “Pétillant Naturel” Rosado Brut Nature, Mas Goma 1724 75cl (BIO)
18,60 €
–
Marjasort | |
---|---|
Riik | |
Aasta | |
Tootja | |
Alkoholisisaldus | |
Regioon |
Kirjeldus
L’Alba al Turó Rosado on Mas Goma Pét-Nat vahuvein (pétillant naturel – naturally sparkling), mis valmistatakse 16. sajandist pärit veinivalmistamise meetodi järgi ehk „method ancestral”. Vein valmistatakse 100% Garnatxa Negra (Grenache Noir) viinamarjadest, mis on korjatud käsitsi kobar-kobar haaval vanadelt viinapuudelt, mis on istutatud 1980. aastal, veiniaia suurus on vaid 2 hektarit. Veiniaia pinnases on rohkesti kaltsiumirikast savi, mis sobib sellele marjasordile suurepäraselt. Järgitakse biodünaamilise marjakasvatuse põhimõtteid, aed on BIO sertifikatsiooniga.
Garnacha viinamarjad korjatakse septembri alguses kui marjad on ideaalsel küpsusel, oluline on valida hetk kui viinamarjadel on parim tasakaal suhkrute ja happesuse vahel. Marjakobarad asetatakse väikestesse kastidesse ja need paigutatakse külmkabritesse, et alandada marjakobarate temperatuuri. Järgmisel päeval eemaldatakse kobaratelt varred, marjakestad purustatakse aeglaselt ja ettevaatlikult ning lõpuks jäetakse marjad ja mahl 7 päevaks koos seisma, et saada õrna roosat värvust ja saada maksimaalset marjasordile omast aromaatsust. Veinivirret kääritatakse viinamarjakestas leiduva loodusliku pärmiga kuni veinis on järgi 20 grammi naturaalset suhkrut liitri kohta, sellel hetkel villitakse veel kääriv vein pudelitesse ja seal jätkub veini käärimine kuni suhkur on pärmi poolt lõplikult ära tarbitud, pärast käärimise lõppemist pudelis tehakse disgorgement, veinile dosage’i ega suhkrut ei lisata, lõpuks on veinis jääksuhkur 0 grammi liitri kohta ehk Brut Nature. Veinivalmistamise protsessis kasutatakse nii vähe sulfiide kui võimalik, et tagada veini maksimaalne puhtus ja naturaalsus.
Veinil on kahvatu lõhe-roosa värvus, õrnalt hägune tänu pudelis olevale settele. Mull on kohev ja delikaatne, väga peen ja suurepärase püsivusega. Aroom on väga värske ja elav, eristuvad värsked punased marjad nagu maasikad, vaarikad ja punane kirss, taustal roosa virsik ja krõmpsuv punane õun. Maitse on suurepärase struktuuriga, värske ja karge, suurepärase happega ja elava mineraalsusega, keskmaitses elegantne ja puhas, tunda selget vaarikat ja kirssi, pehme ja elegantne järelmaitsega.
Vein sobib suurepäraselt aperitiivina tänu oma marjasusele ja värskusele, toitudest serveerida koos külmade eelroogadega ja värskete juustudega, oliividega või marineeritud juurviljadega, vinnutatud lihaga või singilõikudega, grillitud vorstikestega, tomati bruchetta’ga, veini mineraalse stiiliga sobib hästi ka lai valik mereande või küpsetatud kala, samuti erinevad pizzad või värske pastaga, ka kodulinnulihast toidud. Serveerida temperatuuril 10 – 12 kraadi.
L’Alba al Turó Rosato esimene release valmistati 2019. aasta saagist ja veini esmatutvustus laiemale publikule toimus 2020. aasta alguses, kokku valmistati vaid 8000 pudelit.