Kilchoman Machir Bay, Islay Single Malt Scotch Whisky 70cl (Kinkekarbis)
63,00 €
–
Riik | |
---|---|
Tootja | |
Alkoholisisaldus | |
Regioon |
Kirjeldus
Kuigi Šotimaal on viskitootjaid sadu, eristub Kilchoman nendest sellepoolest, et ta ei kuulu ühtegi suurde gruppi, olles seega üks väheseid sõltumatuid Šotimaa viskitootjaid. Seejuures Islay saare üheksast viskimajast ainult kaks ei kuulu mõnda rahvusvahelisse kontserni.
Anthony Wills asutas Kilchomani 2005. aastal, mis on märkimisväärne sellepärast, et 124. aasta jooksul pole sellel saarel peale nende rohkem ühtegi uut viskitootjat tekkinud. Lisaks on Kilchoman Islay saare väikseim viskimaja ja ainuke tootja, kus toodetakse viskit põhimõttel Single Farm Single Malt. See tähendab seda, et kõik viskitootmiseks vajalik tehakse ise kohapeal – odra kasvatmisest, idandamisest, destilleerimisest kuni vanandamise ja pudeldamiseni välja.
Kilchoman on väga eriline ka selle poolest, et nad kasutavad odra idandamisel nn floor malting lähenemist. Kogu Šotimaal praktiseerivad seda väga töömahukat meetodit vähem kui kümme viskitootjat. See tähendab, et pärast odra vees leotamist laotatakse oder betoonpõrandale, kus seda regulaarselt käsitsi pööratakse. Seejärel kuivatatakse ja immutatakse idandatud oder aeglaselt kohaliku turbasuitsuga ja kääritatakse seda suhteliselt kaua – 85 tundi. Pikk kääritamine annab Klichomani viskile iseloomuliku koorese ja puuviljase noodi. Ühelegi Klichomani viskile ei ole värvi andmiseks midagi lisatud.
Machir Bay on Kilchomani visiitkaart, mis on oma nime saanud Islay saare kõige suurejoonelisema ranna järgi. Machir Bay on segu 3-5 aasta vanustest viskidest, mille laagerdamiseks kasutatakse 90% Bourbon viski vaate ja 10% Oloroso Sherry veini vaate.
Machir Bay on värvuselt kuldne õlekõrre-kollane. Aroomis on elegantne turbasuits, mis mõne hetke pärast taandub ja esile tulevad sidrunikoor, delikaatne vanilje, ja mureküpsis. Merelise kliima mõjutus annab joogile floraalse intensiivsuse ning veelgi avanedes lisanduvad mahlased virsikud, värske pirn ja särtsakad vürtsid. Maitses on troopilised puuviljad, kuivatatud kuldne rosin, soe suitsusus, tammevanilje, mesi, linnased, iiriskomm ja rikkalik magusus. Lõppmaitse on kauakestev ja mitmekihiline, kus on tunda värskelt jahvatatud musta pipart, meresoola ja turbasuitsu.
2019 Ultimate Beverage Challenge: 94 points
2019 International Whisky Competition: 91.4 points
San Francisco World Spirits Competition: Silver medal