Edmond, Sancerre AC, Alphonse Mellot 75cl (BIO)
80,70 €
–
Marjasort | |
---|---|
Riik | |
Aasta | |
Tootja | |
Alkoholisisaldus | |
Regioon |
Kirjeldus
Edmond on Alphonse Mellot veinimõisa tippvein, mis on saanud oma nime Alphonse isa järgi, kes omal ajal andis talle edasi kogu oma teadmistepagasi ja oskused. Vein valmistatakse mõisa vanimate veinidpuude saagist, 100% Sauvignon Blanc. Saagikus on madal, umbes 41 hl/ ha kohta ning viinapuude vanus on ligi 90 aastat. Viinamarjad korjatakse käsitsi 6 hektarilt ning paigutatakse väikestesse 25 kg mahutavatesse kastidesse. Pinnas koosneb valdavalt jämedast kruusast ning alamkihid koosnevad põhiliselt kriidist. Vein pressitakse katkematu tsüklina suruõhupressiga ning veini hoitakse alla 10 kraadi kuni 48 tundi. Käärimine toimub temperatuuril 18 ja 24 kraadi ning 60% ulatuses uutes tammevaatides, 20% ulatuses aasta vanustes vaatides ning 20% ulatuses kahe aasta vanustes vaatides. Vaadid on valmistatud Bertrange metsas kasvavast puidust. Enne pudeldamist pumbatakse regulaarselt veini ümber ning vein vananeb pärmsettel kuni 14 kuud. Kogu toodang umbes 26 000 pudelit aastas.
Värvuselt kuldne kollane, õrna rohelise varjundiga, puhas ja väga selge. Aroom on külluslik ja intensiivne, tunda värskelt niidetud muru, aniisi, lagritsat, mett, sidrunit ja brioche’i. Maitselt elegantne, värske, mineraalne ja balansseeritud, eristuvad laim, sidrun, muskaatviinamari, vanilje ja brioche, järelmaitses vürtsi ja kivisust. Vein on ühest küljest äärmiselt ümar ja samas värske ja mineraalne. Pika vürtsise järelmaitse annab kivine pinnas. Vananedes tuleb esile rohkem võisust ja vaniljet. Serveerida temperatuuril 10 – 12 kraadi niisama juues või aperitiivina ning 12 – 14 kraadi toitude kõrvale. Toitudest sobib ideaalselt Beloni jõe austritega, jõevähkidega, kammkarpidega, võikastmes kanaga, värske Chavignol kitsejuustuga ja vaniljekreemiga. Väga pika vananemispotentsiaaliga üle 10 aasta.