Colle alle Macchie, Montefalco Sagrantino DOCG, Tabarrini 75cl
57,70 €
–
Marjasort | |
---|---|
Riik | |
Aasta | |
Tootja | |
Alkoholisisaldus | |
Regioon |
Kirjeldus
Giampaolo Tabarrini on 5. põlvkonna esindaja ning teda loetakse Itaalia noorema põlvkonna üheks silmapaistvamaks veinitootjaks. Colle alle Macchie on DOCG klassifikatsiooniga vein, mis valmistatud 100% Sagrantino viinamarjadest, mis tulevad Tabarrini ühest parimast üksikveiniaiast. Veiniaed paikneb 380 meetrit merepinnast ja päikese suhtes ideaalse asukohaga. Pinnas on savine ja ohtrasti esineb munakive. Viinamarjad koristatakse käsitsi nii hilja kui võimalik (oktoobri lõpus). Käärimine toimub märkimisväärsed 40 päeva, pärast mida laagerdub vein Prantsuse väikestes tammevaatides (1/3 uued) 26-30 kuud ja hiljem veel minimaalselt 36 kuud pudelis.
Stiililt on see vein Tabarrini kõige rikkalikum ja jõulisem. Aroomis on tunda moosiseid tumedaid puuvilju (mustsõstart), lagritsat, tõrva, šokolaadi ja uut nahka. Maitse on täidlane, värske, samas tummine, mustsõstrane, tunda on tubakat ja espressot. Järelmaitse on lõputu, kus eristub seeder ja vürtsisus. Toitudest sobib erinevate lihadega (steik, hautised, metsloom) ja küpsete juustudega. Serveerida 16-18 kraadi juures Riedel Syrah klaasist ning vein kindlasti dekanteerida mõni tund enne serveerimist. Seda veini võib julgelt võrrelda parimate Itaalia, Prantsusmaa või California punaveinidega. Veini toodetakse vähem kui 7000 pudelit aastas ning on reserveeritud vaid Tabarrini parimatele klientidele. Vananemispotentsiaal aastani 2030.
Sagrantinot kasvatakse ainult 100 hektaril umbes 25 tootja poolt Umbria maakonnas ja peamiselt Montefalco küla ümbruses. Arvestades nii väikest toodangut on see vein väljaspool Itaaliat praktiliselt tundmatu. Sagrantino on maailma üks tanniinseim viinamarjasort ning 1991. aastal omistatud DOCG staatuse kohaselt tuleb veini valmistada 100% Sagrantinost ning vanandada minimaalselt 30 kuud.
Wine Advocate 93 p
Wine Spectator hindas seda parimaks Montefalco Sagrantinoks oma 2011. aasta degustatsiooni