Champagne Bollinger R.D. Vintage Extra Brut 2007 150cl MAGNUM (Kinkekarbis)
585,00 €
–
Marjasort | |
---|---|
Riik | |
Aasta | |
Tootja | |
Alkoholisisaldus | |
Regioon |
Kirjeldus
R.D. on lühend väljendist “récemment dégorgé” (recently disgorged), mis omakorda tähendab “hiljuti settest vabastatud”, see on unikaalne vein, millel ei ole tänapäeval Champagne’s võrdväärset. R.D. on ennekõike sama segu, mis Grande Année, tema unikaalsus aga peitub tunduvalt pikemaajalisemas pärmisettel küpsemises – ja nagu nimigi ütleb – hiljutises settest vabastamises.
Esmakordselt esitles Madame Bollinger R.D.’d 1967. aastal kui ta tõi turule esimese 1952. aastakäigu. Pärast aastatepikkust uurimistööd loodud meistriteos väljendas endas Bollingeri originaalset stiili ja erakordset kvaliteeti. Vaatamata oma auväärsele vanusele on R.D. “hiljuti settest vabastatud”, mis garanteerib märkimisväärse värskuse, elavuse ja aromaatsuse. Pärmisette eemaldamise aeg on märgitud pudeli esisildile.
Vein on valmistatud 70% Pinot Noir ja 30% Chardonnay viinamarjade kompositsioonina, mis pärinevad 14st erinevast “cru” viinamarjaaiast, millest omakorda 91% “grand cru” ja 9% “premiers cru” aedadest. Pinot Noir pärineb Ay, Bouzy, Mareuil-sur-Ay, Verzy, Verzenay, Louvois külakeste lähistelt ja Chardonnay pärineb Mesnil s/Oger, Oger, Cramant, Chouilly ja Cuis külakeste ümbrusest. Esmane käärimisprotsess toimub 205, 225 ja 410 liitri suurustes 40 aasta vanustes tammevaatides, vältides tugevate tammenüansside ja tanniinide omandamist. Kõik viinamarjasordid, eri viinamarjaaiad ja sageli ka aedade erinevad osad kääritatakse eraldi.
Veini küpsemisperiood pärmisettel pudelis kestis veinikeldrites 13 aastat. Küpsemisperioodil on pudelid kinnitatud ajutiste “seenkorkidega”, mis tagab parema kaitse oksüdatsiooni vastu kui metallist “kroonkorgid”. Antud meetod on piirkonnas ebatavaline, kuid aitab paremini hoida veini aroomi ja maitsete puhtust. Pärast dégorgé’d lisatakse veinile dosage, mis R.D. puhul oli vaid 3 grammi liitri kohta. Dégorgé’le järgneb veini villimine, mil pudelid varustatakse püsivate “seenkorkidega” ja traatvõrestikuga. Seejärel küpseb vein veel 3 kuud pudelis enne väljastamist.
Värvuselt intensiivne sädelev kuldkollane. Aroom on väga kompleksne, eristuvad delikaatne mesi ja brioche, aroomi avanedes lisanduvad vürtsid nagu ingver ja köömen, samuti tunda Mirabelle ploomi, kuivatatud aprikoosi ja sarapuupähklit. Maitse on elav ja väga puhas, kollane ploom, kreeka pähkel, aniis, ilusa värskusega ja suurepärase maitsetesügavusega. Toitudest sobib hästi roogadega, kus on kasutatud safranit, näiteks küpsetatud homaar koos safraniga maitsestatud vinegretiga, praetud paltusefilee kaetud safraniga maitsestatud koorikuga, Bresse’i kana safrani-ingveri kastmes. Soovitatav serveerimistemperatuur on 8 – 10 kraadi.
Wine Advocate 97 p
Antonio Galloni 97 p
“Disgorged on July 10, 2020, with three grams per liter dosage, Bollinger’s eagerly awaited 2007 Extra-Brut R. D. is beautiful, unwinding in the glass with aromas of crisp orchard fruit, citrus pith and white flowers mingled with hints of honey, orange oil, buttery pastry, English walnuts and delicately spicy bass notes. Full-bodied, vibrant and incisive, it’s unusually elegant and structurally fine-boned for what is routinely one of Champagne’s more muscular tête de cuvées, with a bright spine of acidity that’s cloaked in vibrant, concentrated fruit, complemented by a pearly pinpoint mousse and concluding with an intensely sapid finish. Long and penetrating, this is a tightly coiled R. D. that will reward bottle age. Drink 2021-2037.” Wine Advocate 97 points
“Bollinger’s 2007 R.D. is superb, but it is also a wine that reflects the nature of a unique and challenging growing season. In most vintages the R.D. is marked by the distinct creaminess and breadth of Aÿ Pinot Noir. 2007, though, was a difficult year marked by very dry weather, rain at the end of the growing season and an early harvest in August, something that was not as common as it has become. Selection was essential. For the 2007, the blend is composed of just 14 villages compared to the more typical 18-25. Verzenay is the main Pinot component while Cramant plays the leading role in the Chardonnays. For these reasons, the 2007 is an R.D. driven by more focus, energy and tension than readers are used to seeing. Lemon confit, dried flowers, sage, mint, crushed rocks, almond and ginger are some of the aromas and flavors that give the 2007 its complex, multi-faceted personality. The 2007 can be enjoyed now, but I would prefer to cellar it for a few years. It will age effortlessly for decades as it moves through the various phases of its life. I was reminded of the way Champagne can magically traverse time by magical bottles of the 1976 R.D. and 1996 Vieilles Vignes Françaises I tasted recently. The blend is 70% Pinot Noir and 30% Chardonnay, 91% Grand Cru fruit and the rest Premier Cru. Bollinger fans will notice the return of the original label, with the disgorgement date clearly visible, a tribute to Madame Bollinger, who was a pioneer in so many ways. Disgorged: July 10, 2020. Dosage is 3 grams per liter.” Antonio Galloni 97 points